maanantai 7. syyskuuta 2009

Häpeästä syyllisyyteen - syyllisyydestä vapaaksi

En tiedä muista kansoista ja heimoista, mutta ainakin suomalaisia leimaa epäonnistumisen pelko.( Suomalaisten heikko itsetunto ja kansallinen häpeä, mistähän sekin johtuu) Kun kuitenkin epäonnistumista tulee jokapäiväisessä arkielämässä ja perheessä, siitä aiheutuu häpeää on vaikea kohdata. Häpeä aiheuttaa syyllisyyttä. Myöskään syyllisyyttä emme halua kohdata, vaan kierrätämme sitä eteenpäin. Parisuhteessa syyllisyys kaadetaan usein kumppanin päälle. Tästä seuraa katkeroitumista ja ajan kuluessa monta pahaa seurausta. Omaa syyllisyyttä on hyvin vaikeaa kohdata.
Raamatussa perkelettä kutsutaan syyttäjäksi. Niin kauan ja aina kun sisimmässämme on kosketuspintaa syytökseen, tiedämme, että perkeleellä on jalansijaa elämässämme ( muuttukaa siis mielenne uudistuksen kautta...Room 12:2 ja Kol 3). Siitä seuraa aina monenlaisia ongelmia. Perkele on myös valehtelija ja oikea valheen alkulähde. Hän syöttää meille pajunköyttä minkä ehtii. Sipisee, että ei tuo mies sinusta mitään välitä tai tuo nainen hautoo varmasti jotain mielessään sinua vastaan. Kuitenkin, jos vastustamme perkelettä se meistä pakenee. "Ottakaa pienet ketut kiinni viinitarhastanne", (Laul.L 2:15) kehottaa Korkeaveisu. Pienistä katkeruuden juurista voi kasvaa valtava piikkipensas. Kieli on tuli ja siitä voi saada alkunsa kokonainen vääryyden maailma, niin kuin Jaakobin kirje kuvaa.

Perkele on myös eksyttäjä., joka pitää silmälappuja silmillämme, niin, että emme näe omaa tilaamme ja omaa syyllisyyttämme, vaan löydämme syyn pettymyksiimme ja lankeemuksiimme itsemme ulkopuolelta. Syytämme niistä muita. Näin perkele, joka on tuhansien juonten mestari, on pettänyt meidät moninkertaisesti. Mutta kuka voi vapauttaa meidät näistä perkeleen siteistä. Halleluja, Jeesus on voittanut perkeleen mahdin!
Kun saamme tunnustaa syyllisyytemme, sen että olemme rikkoneet, että Jumalan kuva meissä on vääristynyt ja rikkoutunut, Herra puhdistaa meidät ja luo meidät uudesti. Vanha aatami kyllä pyrkii nostamaan päätään, mutta se on päivittäin ristiinnaulittava ristille, niin siitä kerran toisensa perästä on otettava selkävoitto. Vanhan aatun kautta perkele pyrkii juoninensa tuhoamaan elämäämme. Vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee!

Kyse on pienistä valinnoista, pienistä aluista, pienistä valheista, joita voimme jäädä mielissämme hautomaan. Näistä syntyy katkeruutta ja masennusta. Niistä voi olla vaikea vapautua ilman sielunhoitoa ja esirukousta. Mutta niihin kannatta rohkeasti hakeutua , sillä se on sen vaivan arvoista.
Kun hiljennymme rukoukseen ja Raamatun tutkisteluun Herran edessä, hän hiljalleen eheyttää särkynyttä Jumalan kuvaamme, hän muuttaa sitä oman kuvansa kaltaiseksi. Kun pysymme hänen sanassaan, tulemme tuntemaan totuuden ja Totuus on tekevä meidät vapaiksi.

Sarah


Pohdittavaksi. Parisuhteen hoitamisessa avoin vuorovaikutus pitää suhteen terveenä. Keskustelu ei ole riitelyä. Päätökset tehdään ydessä ja vasta sitten ne ovat sitovia. Mieti ja muistele, mihin asioihin kumppanissasi ihastuit. Onko ne edelleen olemassa, miten voin korjata suhteen vastaamaan ensi ihastusta. ....mieti lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti